Home Privatekonomi • Ekonomisk frihet (FIRE) – såhär gör du i tre enkla steg

Ekonomisk frihet (FIRE) – såhär gör du i tre enkla steg

 - 
pengar

Har du någon gång haft en gnagande känsla av att livet måste vara något mer än det här? Att en tillvaro med jobb 8-17, höga omkostnader och lån, stress och tidsbrist inte kan vara meningen med allt? Många är vi som känner oss fast i ekorrhjulet. Detta hjul som snurrar på i hög fart, dag efter dag, år ut och år in – inte konstigt att vi ibland undrar om det finns alternativa sätt att leva på. Och den glada nyheten är att: jo, visst finns det! Du har alla möjligheter att nå dina drömmars liv, där du är fri från krav och kan ägna dig åt exakt vad du vill, utan en chef som dikterar hur dina dagar ska se ut. Det du behöver är en genomtänkt målbild, en smart strategi och en god dos självdisciplin. I den här artikeln ska vi berätta allt om ekonomisk frihet: vad det är för något, hur en livsstil som ekonomiskt fri kan se ut, och givetvis hur du själv kan ta dig dit. Trevlig läsning!

Vad innebär det att vara ekonomiskt fri?

När man talar om ekonomiskt frihet är det omöjligt att inte nämna begreppet FIRE. FIRE står för Financial Independence Retire Early, och innebär att man sparar intensivt under några år för att sedan ha möjlighet att gå i pension tidigare än vid 65 års ålder. På så vis har man chansen att få leva ett liv fritt från krav på arbete, på tryggt avstånd från det där välbekanta ekorrhjulet. Inom FIRE-kretsar pratar man om att ekonomisk frihet innebär att ens passiva intäkter täcker ens fasta och rörliga utgifter. Passiva intäkter kan vara avkastning från investerade sparpengar, eller andra inkomster som inte ”kräver” något av dig – uthyrning av fastigheter eller intäkter från en bok eller annan produkt är exempel på detta.

För att räkna ut hur stora dina passiva inkomster behöver vara kan du använda dig av den så kallade 4%-regeln. Denna regel bygger på en amerikansk studie och går i korta drag ut på att man varje år kan ta ut 4% av sitt kapital, utan att pengarna kommer att ta slut. Givetvis går börsen upp och ned, men det här har studien tagit in i sina beräkningar.

För att veta hur mycket du behöver ha sparat och investerat kan du med hjälp av 4%-regeln räkna såhär: till att börja med, kom fram till hur stora dina fasta och rörliga utgifter per månad är. Ta denna summa och multiplicera med 12, så får du dina årsutgifter. Detta belopp delat på 4% (det vill säga 0,04) är lika med det kapital du behöver ha på börsen för att kunna se dig som ekonomiskt fri. Till exempel: om dina utgifter per månad är 20.000 kr, blir dina årsutgifter 20.000 x 12 = 240.000 kr. 240.000 kr delat på 4% = 240.000 / 0,04 = 6.000.000 kr. I detta fall skulle du alltså behöva spara och investera 6 miljoner kronor, för att sedan ha möjlighet att plocka ut de 4% du behöver per år. 

Hur kan livet som ekonomiskt fri se ut?

När du drömmer om en tillvaro som ekonomiskt fri, är det egentligen bara din fantasi som sätter gränserna. Kanske vill du ha möjlighet att bo i ett varmt och soligt land, där dina dagar består av att göra precis det som faller dig in? Eller så vill du tillbringa så mycket tid som möjligt med dina barn och din familj? Kanske har du något fritidsintresse som du drömmer om att kunna ägna betydligt mycket mer tid åt än vad du i nuläget kan göra? En del önskar sig en tillvaro där lönearbete fortsätter att finnas med i bilden, men i mindre utsträckning och på ens egna villkor. Att kunna gå ned i tid och ha möjlighet att välja precis det jobb man önskar sig, utan att behöva tacka ja till anställningar med dåliga chefer och kassa villkor, är också en viktig form av frihet.

Med andra ord är det fritt fram att drömma och fantisera – vilken typ av livsstil skulle kännas bra och meningsfull för just dig? Se till att utforma en tydlig målbild, så att du vet vad det är du kämpar för när du stöter på motgångar längs vägen. Det är med hjälp av detta ”varför” som du kommer att lyckas att ta dig hela den långa och ibland hårda vägen mot ekonomisk frihet. En genuin drivkraft är centralt för att kunna upprätthålla disciplinen i att fortsätta spara och investera månad efter månad, även i tider då börsen störtdyker och varenda öre du sätter in ”försvinner” på nolltid.

Skaffa dig en klassisk anteckningsbok, skriv ned dina drömmar och visioner, och klistra gärna in bilder och citat som går i linje med det du vill uppnå. Det här kommer att vara en värdefull källa till inspiration för dig under hela din resa mot att äntligen kunna kalla dig för ekonomiskt fri!

Hur kan du uppnå ekonomisk frihet?

Är tanken på en alternativ, friare och mer meningsfull livsstil lockande för dig? Skulle du vilja börja staka ut vägen för hur du ska ta dig från din nuvarande tillvaro till detta drömliv? Då är det viktigt att först och främst reflektera över sambandet mellan arbete, tid och konsumtion. Eller, annorlunda uttryckt: mekanismerna i det där ekorrhjulet som vi alla springer i och tar som en självklar förutsättning för hur våra liv ska vara.

Ekorrhjulet bygger ju på att vi har en viss livsstil och ett visst behov av att konsumera, som gör att vi behöver lägga en stor del av vår vakna tid på att arbeta. Vi arbetar för att kunna bekosta alla de prylar, kläder och resor vi tror att vi behöver. Men i och med att vi arbetar så mycket får vi också mindre tid över till allt det där som kanske innerst inne betyder mest för oss: relationer, upplevelser och intressen. När du ska börja fundera på hur dina fasta och rörliga utgifter som ekonomiskt fri ska se ut, behöver du därför tänka till kring vad du egentligen vill lägga dina pengar på. Vill du fortsätta shoppa och spendera behöver du ju ett mycket större kapital, än om du väljer att leva ett enklare liv med mindre konsumtionshets och mer tid åt att till exempel träffa vänner. Ett större kapital betyder också att vägen till målet blir längre, så du har med andra ord allt att vinna på att syna dina konsumtionsvanor i sömmarna. 

När du börjat fundera i de här banorna finns det sedan 3 huvudsakliga punkter att följa, för att på sikt uppnå din drömtillvaro som ekonomiskt fri. Dessa är:

  1. Skär ned på dina utgifter och öka dina inkomster. Det här är givetvis lättare sagt än gjort, men en viktig ekvation för att kunna lägga undan så mycket pengar som det bara går! Tänk på alla klassiska spartips du hört genom åren och följ dem: ställ av bilen, cykla eller gå till jobbet, ta med matlåda, köp minimalt med nya saker och kolla alltid second hand, se över dina avtal och abonnemang, gör en budget… För att öka dina inkomster: se om det är möjligt att förhandla dig till en löneökning, sälj sådant du inte behöver som bara samlar damm, överväg om du kan skaffa dig ett extrajobb. Du behöver hamna i ett läge där mer kommer in än vad som går ut varje månad, för att få ett överskott att spara!
  2. Spara överskottet genom att bestämma en sparkvot. En sparkvot anger hur många procent av din månatliga inkomst som du ska sätta undan varje månad. En vanlig riktlinje är att spara 10% av lönen, men för att uppnå ekonomisk frihet behöver du sikta högre än så. Många inom FIRE-rörelsen har en sparkvot på så mycket som 50-60%, för att så snabbt som möjligt kunna nå sina drömmars mål. Se det som att du kommer att leva ovanligt billigt och enkelt under några års tid, för att sedan håva in belöningen i form av ett friare liv. Dock behöver det här förstås ske inom rimliga gränser: du ska inte skära ned på så mycket att du börjar må dåligt. Det är viktigt att du kan ha en okej tillvaro även under dina år av intensivt sparande, annars ökar risken för att du lägger ned eftersom det blev för tråkigt!
  3. Investera dina sparade pengar. När du väl lyckats skifta om balansen i din privatekonomi så att du får ett överskott varje månad och kan hålla din sparkvot, är det viktigt att se till att investera dessa slantar. Det är på börsen de hör hemma, för det är där de kommer att kunna växa och bli till det där kapitalet som ger dig din avkastning! Målet är att du inte längre ska arbeta för dina pengar, utan att dina pengar ska arbeta för dig. Att spara och investera kan kännas läskigt för en del, men bara du läser på och vågar ta det första steget brukar det där inledande motståndet ge vika. Snart kommer du att se dina pengar öka i värde och då kommer motivationen att spara stiga ännu mer, så våga utmana dina eventuella rädslor! Huruvida du ska investera i aktier, fonder eller både och är till stor del en smaksak. Läs på så att du har grundläggande kunskap kring vad du lägger dina pengar i, därefter är det bara att spara på och se hur du för varje månad som går kommer närmre och närmre ditt mål!

Author:SvenskaKredit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*