Home Bolån • Ett lånelöfte är inte ett LÖFTE om lån

Ett lånelöfte är inte ett LÖFTE om lån

 - 

För dig som är på väg att köpa en bostadsrätt eller hus är det läge att lyssna upp! Du har säkert hört talas om att du behöver ett lånelöfte för att få lägga bud i budgivningen. Du kanske redan har pratat med banken och fått ett lånelöfte? Kanske, kanske har du till och med även lagt ett bud som står i paritet med ditt lånelöfte?

En sak som många inte känner till är att ett lånelöfte faktiskt inte är ett riktigt löfte om att få låna just den summan! Det är bara en indikation på att du troligtvis kommer att få låna den summan men att inget är bestämt innan lånet skrivs på. Detta kommer ofta som en obehaglig överraskning för många.

Ett lånelöfte innebär att banken ser över din ekonomiska situation snabbt och relativt grovt, de baserar summan på inkomst, kapital och andra indikatorer på betalningsförmåga. Eventuellt kommer de även fråga var du tänkt köpa bostad någonstans också.

Det finns dock en risk för att när du kommer till banken med ett vinnande bud att de inte håller med om att det är en så bra idé. Det kan till exempel bero på att du lagt ett överdrivet högt bud som är över marknadspriset eller att de vid en närmare kontroll inser att ni inte kommer att kunna betala för bostaden i det långa loppet.

I korthet – ett lånelöfte är inte ett löfte om lån, utan en indikation på vad man troligtvis får låna under normala omständigheter!

In Bolån

Author:SvenskaKredit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*