Home Lån, Nyheter, Övrigt • Betala skulder eller behålla dem?

Betala skulder eller behålla dem?

 - 

Ett klassiskt dilemma för många privatpersoner är huruvida man ska betala tillbaka ett lån till banken, CSN eller liknande eller om man ska ta dessa pengar och investera dem istället. De allra flesta väljer dock att följa det förstnämnda, vilket förstås är det säkrare alternativet, men vad det betyder det egentligen?

Om man exempelvis har olika skulder på 50 000 kr med en ränta på 5%, och lyckas spara ihop (eller komma över) 50 000 kr. Ska man då betala av lånet eller investera det, och då försöka hitta en återbäring som ger mer än dessa 5%.

Det första man ska se över är vilka möjligheter och kunskaper man har av att förvalta pengar. Har man kontakter, kunskaper som gör att man kan få bra avkastning via värdepapper eller investeringar (bankkonton kan ytterst sällan slå en låneränta, det är ju själva grundtanken i bankers utlåning). Aktier har historiskt sett gett bättre avkastning än så och även en placering i en indexfond skulle motivera en investering snarare än att betala tillbaka lånet.

Det är också så finansmän räknar när de belånar aktieinnehav etc. Något som de inte behöver riktigt tänka på är dock den psykologiska moroten av att vara skuldfri. Denna känsla kan vara värt mycket mer än några procents ränta på banken. Tänk igenom hur mycket det betyder för dig och hur stor avkastning du kan få, och sen jämför du.

Author:SvenskaKredit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*